Sosyal medya yönetimi; Instagram, Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medya platformlarının nasıl daha verimli kullanılması gerektiğinin, hangi stratejiler izleneceğinin, olası problemlerde çözüm için hangi yöntemlere başvurulacağının, bu platformlardaki hedef kitleye nasıl hitap edileceğinin belirlenmesi; bu dpoğrultuda yapılan planların sistemli bir şekilde uygulanmasıdır.
Sosyal medyanın gücünden ve öneminden bahsetmeye gerek yoktur. Pazarlama tekniklerinin başında gelen sosyal medya, artık herkes için bir ihtiyaç durumundadır.
Sosyal Medya Yönetimi Aşamaları
Bunun için önce hedef kitlenin belirlenmesi gerekir. Cinsiyet, yaş ve ilgi alanları gibi faktörler göz önüne alınarak doğru hedef kitle belirlenmelidir. Bu hedef kitlenin isteklerini tespit edilmesi için anketler düzenlenebilir. Özel günlerde hediyeler vermek, bazen yarışma ve çekilişler organize etmek de hedef kitlenin ilgisini çekmek için uygulanacak taktiklerdendir.
Sosyal medya yönetimi konusunda içerik yönetiminin önemli bir yeri vardır. Arama sonuçlarının üst sıralarına yerleşmek, siteye sosyal medya üzerinden hit çekmek kaliteli sosyal medya yönetimiyle mümkündür. Bu da profesyonelce hazırlanmış özgün ve ilgi çekici içerikler ile yapılır.
Sosyal Medya Yönetimi ve Rakip Analizi
Yalnızca sosyal medya hesabına odaklanılması yeterli değildir. Rakipleri analiz ederek onlardan daha iyisini yapmaya çalışmak, onlarda olup da yönetimi yapılan hesapta olmayan şeyleri belirleyip eksikleri gidermek mühimdir.
Bu kapsamda rakip firmaların sosyal medyadaki aktiviteleri takip edilmeli ve onlardan daha dolu içerikler paylaşılmaya çalışılmalıdır.
Sosyal Medya Yönetimi ve Reklam
Sosyal medya yönetimi reklamlarla iç içedir. Markanın daha fazla kişiye tanıtılması için reklamlara mutlak surette gereksinim vardır. Tabii ki etkili reklam yapmak, yüksek geri dönüşüm elde etmek de komplike süreçlerin ustalıkla yürütülmesini; tanıtım ve pazarlama stratejilerinin titizlikle uygulanmasını gerektirir.
Sosyal Medya Yönetiminin Sağladığı Avantajlar
- Geniş hedef kitlelere ulaşmak
- Yapılan reklamlarla markayı daha iyi tanıtmak
- Akılda kalıcılık, marka bilinci ve prestij kazanmak
- Doğru içerik yönetimi sayesinde sayfaların etkileşim oranlarını artırmak
- Ulaşılan kitlenin müşterilere dönüşmesi, kâr oranının yükselmesi
- E-ticaret sektöründe büyümek, rakiplerin önüne geçmek
- Hedef kitleyle sağlıklı iletişim kurabilmek
- Kişisel ve kurumsal hesapların daha işlevsel hâle gelmesi