Organik SEO nedir? sorusunu kısaca ‘doğal arama motoru optimizasyonu’ olarak cevaplayabiliriz. Organik SEO arama motoru algoritmaları ve kullanıcı deneyimi esas alınarak yapılır. Organik SEO sitenizi bir anda zirveye taşımayı vaad etmez, her şey kademeli bir şekilde gerçekleştirilir.
Yapay SEO taktiklerinin etkisi bir yerden sonra kaybolmaya başlar. Bir site hacklinklerle ilk sayfaya yerleşse bile, kısa zamanda sıralamadan düşecektir. Çünkü Google, sûnî teknikleri anlayabilecek kadar zekîdir! (Bu bir örnektir. Tabii ki SEO, yalnızca Google ile sınırlı değildir.)
Organik SEO Avantajları
- Daha az maliyetle kalıcı ve etkili sonuç almayı garanti eder. Örneğin 1 haftada 10 kilo veren bir insanın bunları geri alması an meselesidir. Ancak 6 ayda 10 kilo vermek sağlıklıdır ve elde edilen fit görünümü korumak daha kolaydır.
- Organik SEO faydaları ziyaretçi kitlesi üzerinde de kendini gösterir. Sâdık ziyaretçi kitlesi edinmenize yarayan organik SEO nedir, sitenize –deyim yerindeyse- anlık değil ömürlük ziyaretçiler kazandırır. Sitenize doğal trafik akışı gerçekleşir ve bu, otomatik olarak arama sonuçlarında yükseltir.
- Potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşırsınız. Hizmet ağınızı genişletme ve satışlarınızı artırma imkânı bulursunuz.
- Doğal backlinkler elde edersiniz. Arama sonuçlarında iyi bir konuma gelmek daha fazla kişinin sizden haberdar olmasını sağlar. Hâliyle sizi referans alan, sitenize bağlantı veren kişi sayısı artar.
- Marka bilinirliği, dinamik ve güçlü bir imaj için organik SEO çok önemlidir.
Organik SEO Süreçleri
Google organik SEO alan adı seçimiyle başlar. Sonra web tasarım, yazılım ve içerik aşamaları gelir. Site dışı SEO çalışmalarında sosyal medya ve backlinklerden faydalanılır. Bunları yaparken spam içeriklerden, hacklinklerden vb. uzak durmak gerekir.
Doğal SEO nasıl yapılır? sorusunun cevabı adım adım şöyledir:
- Sizi yansıtacak, sektörünüze ve amacınıza uygun bir domain alın.
- Gelişmiş ve hızlı bir hosting seçin. (Bu, sitenizin kullanıcı deneyimini en iyi düzeyde tutabilmeniz için gereklidir.)
- Arama motorlarının sitenizi daha rahat algılayabilmesi için temiz bir kodlama ile web sitenizin altyapısını oluşturun.
- Tasarımınız SEO uyumlu, responsive özellikte olsun.
- Organik SEO taktikleri kaliteli içerik olmadan işe yaramaz. Bundan dolayı içeriğe çok önem verin. Nitelikli, akıcı ve %100 özgün içerikler oluşturun. Düzenli olarak içerik yayınlamayı sürdürün.
- Aranma hacmi yüksek başlıklar, alt başlıklar ve anahtar kelimeler kullanın. İçeriklerinizi videolar ve özgün resimlerle zenginleştirin.
- Görsel optimizasyonunu ihmâl etmeyin. Kalite puanınızı yükseltecek görseller kullanın. Bunlar çok büyük boyutlu olmasın. Resimlerinize alt metin ekleyerek arama motorlarının o resmin ne ile ilgili olduğunu anlamasına yardım edin. Böylelikle görsel arama sonuçlarında da görünürsünüz.
- SEO uyumlu URL yapısı kullanmayı unutmayın. Akılda kalıcı, kısa URL’ler SEO için büyük avantajdır.
- Sitenizde erişilebilirlik ve düzen kurallarına uyun. İçeriklerinizi kategorize edin. Doğru iç ve dış linkleme yapın. Site fontları ve yazı renkleri ilgi çeksin ancak göz yormasın ve birbiriyle uyum sergilesin.
- Sayfalarınız arasında yetersiz ya da kopya içeriğe sahip olanlar varsa bunları kaldırın. Yahut index dışı bırakın.
- Organik SEO yöntemleri istikrarlı uygulanırsa sonuç verir. Bunları yapmaya –bir süre etkisini görmeseniz bile- devam edin. Siteyi yükseltmeyi sebze yetiştirmeye benzetebiliriz. Tohum, filizlenme, çiçek açma ve meyve verme aşamaları belli bir sıra dâhilinde gerçekleşir. Mahsul almak için acele etmeyin!
Site Dışı Organik SEO Nasıl Yapılır?
- Sizinle aynı kulvarda faaliyet gösteren otoriter sitelerden tanıtım yazısı ve backlink alın. Kalitesiz sitelerden alacağınız binlerce tanıtım yazısı ve backlinkin işe yaramayacağını aklınızdan çıkarmayın.
- Sitenizin sosyal medya hesaplarını açın ve bu platformlarda da paylaşım yapın. Örneğin yazılarınızdan bir paragraf yayınlayın ve devamını merak edenlerin linke tıklayarak okuyabileceklerini söyleyin. Bu sayede takipçilerinizi sitenize yönlendirin.
- Google Analytics, Ahrefs, Moz Analytics, Screaming Frog, Yandex Metrica, Google Trends, Searchmetrics, Google Search Console, Semrush gibi araçlara ihtiyaç duyacaksınız. Bunlardan bazılarını etkin bir şekilde kullanmayı bilmelisiniz.
- Yaptıklarınızı raporlayıp etkilerini gözlemleyin. Bu şekilde daha iyi stratejiler geliştirmeniz mümkün olur.
Profesyonel Organik SEO Ajansı
Organik SEO stratejileri uygulamak zengin bilgi birikimi ve tecrübe gerektirir. Yapılacak bir hata her şeyi başlamadan bitirebilir. Yahut siteniz belli bir yere gelmişken bir anda sıralama ve ziyaretçi kayıpları yaşamak çok üzücü olacaktır. Bu riskleri göze almak istemiyorsanız işi deneyimli ve profesyonel bir SEO ajansına bırakmanız en doğrusudur.
Hizmet kalitesini ve memnuniyet oranını en yüksek düzeyde tutmayı başaran Eskimedya, organik SEO yaptırmak istiyorum diyenlerin beklentilerine yanıt vermektedir.
‘Organik SEO Google’ı kandırmakla değil, ona yardımcı olmakla mümkündür.’ diyen Eskimedya, doğal ve etik çalışmalar ile sitelerin istenen konuma yükselmesini sağlamaktadır. Ekip ruhuyla titiz bir hizmet veren ajansımız, sitesine değer verenlerin tercihidir.
Bu makalemiz içeriğinde Organik SEO nedir? sorusunun yanıtını vermiş bulunmaktayız.