SEO uyumlu web tasarım; sitenin görünüş bakımından kullanıcı odaklı olması ve arama motorlarının algoritmalarını desteklemesidir.
Sitenin SEO uyumlu tasarıma sahip olması arama motorlarınca doğru anlaşılabilmesi ve ziyaretçilerin bu sitede kaliteli zaman geçirebilmesi için gereklidir. SEO uyumlu web tasarım sitenin sıralamalarda yükselmesine de büyük katkı sağlar.
SEO Uyumlu Tasarımın Unsurları
Sitedeki içeriklerin SEO uyumlu ve semantik olması kadar, tasarımının da bu kriteri karşılaması gerekir. SEO’ya uyumlu tasarım ise anahatlarıyla şu özellikleri taşımalıdır:
Responsive
Akıllı telefonların ne derece yaygın kullanıldığını anlatmaya gerek yoktur. Tabletler de oldukça yüksek bir kullanım oranına sahiptir. Sitenin her cihazda doğru olarak görüntülenebilmesi için duyarlı (responsive) tasarım ile hazırlanmış olması gerekir.
Bu sayede her cihazın ekran boyutu ve diğer özelliklerine göre şekil alacak; sayfalar bilgisayar, telefon ve tabletlerde sorunsuz bir biçimde görüntülenebilecektir. Kullanıcı deneyimi için şart olan responsive tasarım, hemen çıkma oranının düşmesinde de büyük rol oynar.
Sayfa Yüklenme Hızı
Web tasarımda SEO uyumu site hızıyla doğrudan ilişkilidir. Sayfaların geç açılması sitenin sıralamalarda geriye düşmesine yol açacaktır. Sayfa hızını ölçümlemek için GT Metrix ve Google PageSpeed Tools gibi araçlardan yardım alınabilir.
SEO Uyumlu Web Tasarım Nasıl Olur?
Site tasarımını SEO uyumlu hâle getirmek için dikkat edilmesi gereken daha pek çok şey vardır. Onlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
Alt Metin Kullanmak
Botlar resimlerde ne olduğunu algılamak için üzerindeki yazılardan faydalanır. Onlara yardımcı olmak için resim dosyalarının anlamlı bir şekilde isimlendirilmesi, (örneğin asffd833.jpg gibi bir isim verilmemesi) çok önemlidir. Ayrıca resimlere alt açıklamalar da eklenmelidir. Bu, Google Görseller’deki sıralamanıza da katkı sağlayacaktır.
Transkriptler Kullanmak
Ses, video gibi medya içeriklerinin arama motorları tarafından anlaşılabilmesi için transkript eklemek yararlı olacaktır.
H Etiketleri
H2, H3, H4 gibi etiketlerin doğru kullanımı da arama motorlarının işini oldukça kolaylaştırır. Böylece sayfadaki bilgiler doğru olarak kategorize edilir, konuyla ilgili arama yapan kullanıcıların karşısına sizin içeriğinizin çıkma ihtimali artar.
iFrame Kullanımı
Bu; web sitesinde başka bir web sayfasını göstermek için tercih edilir. Ancak çok fazla iFrame kullanılması web sitenin yavaşlamasına sebebiyet verir. Kendisinden iFrame kullandığınız site güvenilir değilse, bu sizin sitenizin arama motorları nezdindeki itibarına da zarar verir.
SEO Uyumlu Tasarım İpuçları
SEO uyumlu tasarım nasıl yapılır? sorusuna cevap verirken şu maddeleri de eklemek mümkündür:
- txt dosyası doğru hazırlanmalıdır.
- Sitenin mutlaka bir site haritası olmalıdır.
- Sitede Breadcrumb yer almalıdır. Bu, kullanıcıların –deyim yerindeyse- yolunu kaybetmelerini önler.
- Title etiketlerinden faydalanılmalı fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
- Her sayfanın meta description (açıklama) kısmı özgün ve anlamlı bir şekilde doldurulmalıdır.
- Site içi ve site dışı linkleme yapılmalı; bu hususta da abartıya kaçılmamalıdır.
- Benzer içerik barındıran sayfalar varsa kopya olarak algılanmaması için ‘Canonical’ etiketi kullanılmalıdır.
- Web site W3C Arama Motoru Standartları’nı desteklemeli ve HTML5 teknolojisiyle uyumlu olmalıdır.
- Yine web tasarımı SEO uyumlu sayılabilmesi için AMP desteği bulunmalıdır.
- Sosyal medya ikonlarına yer verilmelidir.
- Web sitesinde iletişim ve blog sayfalarının olması da ekstra avantaj demektir.
- Sitede her zaman özgün ve kaliteli içerikler kullanılmalıdır. Aynı şey resimler için de geçerlidir.
- Kullanılacak resimlerin JPEG 2000, WEBP ve JPEG XR olması önerilir. Bunlar PNG, GİF ve JPG formatlarından daha iyi sıkıştırma imkânı sunar.
- Sitenin URL yapısında +, #, _, & gibi karakterlerin olmaması tavsiye edilir.
- Siteye Google Analytics kodu eklenmelidir.
- SSL güvenlik sertifikası kullanımına dikkat edilmelidir. Sitenin SSL ve WWW yönlendirmeleri yapılmalıdır.
- Sayfalarda Gzıp sıkıştırma, yazılımda ise UTF-8 Karakter kullanımı daha sağlıklıdır.
- Web sitenin yer aldığı sunucuda Tarayıcı Önbellekleme ile Önbellek Doğrulaması gibi özellikler çalışıyor olmalıdır.