Kurumsal Web Tasarım, Web Tasarım

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain alırken dikkat edilmesi gerekenler alan adı satışı yapmak veya web site kurarak projelendirmek isteyenleri yakından ilgilendirmektedir. Bilindiği gibi domain; bir web sitesinin internetteki ismi ve adresidir.

 

Bilgisayarlar birbirini tanıyabilmek için bir numara sistemi kullanır. Bunun basitleştirilmiş hâli ise domain adını alır. Örneğin bir internet sitesinin numara sistemindeki karşılığı 192.394.591.203 ise; bunu yazmak yerine siteye xx.com domaini üzerinden ulaşmak tabii ki daha pratik olacaktır.

 

Domain Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Her şeyden önce domainin hangi amaçla kullanılacağı belirlenmelidir. Değerli bir alan adı bularak onun satışını yapmayı hedefliyorsanız jenerik ve kısa olanlara yönelmek daha mantıklıdır. Site kurarak içerikler ekleyip gelir elde etmek, ürün ya da hizmetlerinizi tanıtmak istiyorsanız seçeceğiniz domain, faaliyet göstereceğiniz sektör ile uyumlu olmalıdır.

 

Domain seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:

 

Akılda Kalıcılık

 

Alan adının akılda kalıcılığı son derece mühimdir. Bu, reklam çalışmalarınızı kolaylaştıracaktır. Uzun ve karmaşık domainler söz konusu kritere sahip olmadığı için sizi daha baştan dezavantajlı duruma üşürür.

 

İdeal Uzunluk

 

Kullanılacak domainin kısa olması daha makbuldür fakat 2s8.com gibi anlamsız bir şey tercih etmenin faydası olmayacaktır. Domainin mümkünse 12 karakterden fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

 

Sektörle Uyumluluk

 

Site hangi alanda hizmet verecekse, domain seçimi buna uygun yapılmalıdır. Yani domain, satışı yapılan ürün ve hizmetleri çağrıştırmalıdır.

 

Karakter Uyumu

 

Domain alırken dikkat edilecekler arasında karakter uyumundan da bahsedilebilir. Domainde Türkçe karakter kullanımı önerilmez. İnsanların büyük bir kısmı Türkçe karakterli alan adlarını Türkçe karakter kullanmadan yazmaya alışık olduğu için bu, siteye ulaşma noktasında sorun çıkaracaktır.

 

SEO Uyumu

 

Anahtar kelimeleri analiz ederek alan adının SEO uyumlu olmasına da özen gösterilmelidir. Keyword bir domain her zaman daha avantajlıdır. Anahtar kelimelerin değerini ve aranma sıklığını belirlemek amacıyla Google AdWords, WordTracker, Keyword Discovery gibi araçlardan yararlanılabilir.

 

Domain Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Kriterler

 

  • Mümkünse tire işareti veya sayı içeren domainlerden kaçınılmalıdır.
  • Önceden kötü amaçla kullanılan, Google’da banlı olan bir alan adı alınmamalıdır.
  • .io, .online veya .biz gibi popüler olmayan uzantılar tercih edilmemelidir.
  • Domain adresi tescilli bir markayı çağrıştırmamalıdır. Bu, yasal sorunlara yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir